Spoločnosť Ecoholding.sk napísala na svojom blogu článok o našej reštaurácii. Uverejnený bol dňa 9.11.2017. Článok si môžete prečitať nižšie alebo na tomto odkaze:
https://ecoholding.sk/page/skvele-jedlo-nieje-iba-o-jedle-a-vine-skvele-jedlo-je-predovsetkym-o-emocionalnom-zazitku
Skvelé jedlo nieje iba o jedle a víne. Skvelé jedlo je predovšetkým o emocionálnom zážitku. Prinášame článok s Erikom Richvalským, ktorý nám poskytol rozhovor o reštaurácii Cactus v Bardejove.
Cactus Restaurant & Grill sme otvorili začiatkom roka 2010. V tomto období v Bardejove chýbala moderná reštaurácia, ktorej kuchyňa by bola trocha iná a odlišovala sa od štandardu, ktorý tu bol ešte z bývalého režimu. Stále viac ľudí, turistov a obchodných cestujúcich požadovalo kvalitu a štandardy, ktoré boli v zahraničí úplne bežné aj v našom meste. Tu sme videli priestor, kam sa môže naša reštaurácia uberať. Ak chcete, aby ľudia k vám chodili, musíte im ponúknuť niečo, čo inde nedostanú.
Určite jednou zo silných stránok je jedinečné prostredie, či už sa jedná o interiér, kde dominujú drevené prvky. Ide o akýsi francúzsko – anglický štýl, ale aj exteriér, kde je veľká záhrada s jazierkom a vodopádom. Medzi silné stránky patrí určite aj kuchyňa. Pre zákazníkov pripravujeme jedlá, ktoré v širokom okolí nikde inde nenájdu. Môžem spomenúť napríklad hovädzie líčka so zemiakovo-špenátovým pýre, zapekané slimáky s bylinkovým maslom, konfitované kačacie stehno s domácou viedenskou knedľou alebo domácu ťahanú makovo – višňová štrúdľu. Jedlá pripravujeme modernými technologickými spôsobmi ako je napríklad sous – vide alebo konfitovanie. Taktiež pravidelne školíme náš personál, či už čašníkov alebo kuchárov. Snažíme sa vytvoriť krásne prostredie, skvelé jedlo a starostlivosť o ktorú sa postará náš personál. Skvelé jedlo nieje iba o jedle a víne. Skvelé jedlo je predovšetkým o emocionálnom zážitku.
Začiatky v akomkoľvek podnikaní sú ťažké. Obzvlášť to platí pre gastronómiu. Často nás brzdila a aj teraz brzdí slovenská byrokracia. Množstvo povolení, papierov, zákonov, nariadení a noriem, ktoré musíme dodržiavať. Je to utópia, pre každého. Takto ostáva menej času na tu tvorivú a produktívnu časť.
Určite áno. Berieme viacero surovín od miestnych dodávateľov. Čo by som určite spomenul je rybia farma v okolí Bardejova, od ktorej berieme pstruha. Čerstvosť takejto ryby je na nezaplatenie. V letnom období si sami taktiež pestujeme bylinky. Snažíme sa podporovať miestnych dodávateľov. Ak bude stúpať ekonomika v meste, bude stúpať aj kúpyschopnosť obyvateľov, ktorí budu viacej míňať a tak môžeme mať aj my viac zákazníkov.
Momentálne sme spustili nový zimný a la carte. Pre zákazníkov pripravujeme zimné nápoje, aby to nebolo v tomto období len o čaji a káve. A taktiež 11.11.2017 sme pre zákazníkoch pripravili Degustačný večer vín. Degustovať budeme 10 druhov vín pri dobrom jedle s príjemnou hudbou a atmosférou.
Celosvetové trendy v gastronómií sú určite lokálnosť surovín. Na to si každá lepšia prevádzka dá obzvlášť zaležať.
Ďalej sa v poslednej dobe často kladie dôraz na jednoduchosť. Molekulárna kuchyňa je zdá sa na ústupe a čoraz viac šéfkuchárov sa vracia k jednoduchým receptom postaveným na menšom počte surovín, ale vysokej kvality. Niekedy je menej viac. Čoraz viac šéfkuchároch kladie tiež vysoký dôraz aj na plytvanie potravín a využívanie potravín v kuchyni „od korienka až po list.“ To čo pre niekoho je odpad, pre šikovného kuchára môže byť bohatý zdroj na posunutie svojej kuchyni o level vyššie. Tých trendov v zahraničí je ozaj dosť. Ľudia začínajú namiesto rannej kávy piť take-away polievky. Každá prevádzka musí v prvom rade poznať svoju klientelu a ponúknuť im niečo, na čo zákazník nezabudne a bude k vám chodiť opakovane.
Neváhajte navštíviť príjemnú reštauráciu v meste Bardejov!