SLADKÁ DOBROTA KU KÁVIČKE, KTORÁ VÁS DOSTANE!
Pasteis de nata, tiež známy ako portugalský pudingový koláč, je vaječné koláčikové pečivo poprášené cukrom a škoricou. Základom receptu je domáce lístkové cesto, mlieko, škorica a hlavne vaječné žĺtka. Popri Portugalsku je obzvlášť populárny v bývalých portugalských kolóniách a v iných krajinách s portugalským obyvateľstvom.
Dezert bol vytvorený v 18. storočí katolíckymi mníchmi v kláštore Jerónimos vo farnosti Santa Mária de Belém v Lisabone. V tej dobe používali kláštory veľké množstvo vaječných bielkov na výrobu škrobu, ktorý následne používali na škrobenie šiat. A čo so žĺtkami? Tie začali používať na pečenie koláčov a sladkého pečiva, čo ďalej viedlo k šíreniu receptov sladkej kuchyne po celej krajine.
Momentálne sa stáva tento dezert veľmi populárny všade vo svete. ´´The Guardian´´ (britský denník) označil túto sladkosť za jednu z 50 najlepších vecí na jedenie vôbec. My sme mali možnosť ochútnať túto sladkosť na Azorských ostrovoch. Niekoľko desiatkov koláčikov padlo za obeť počas jedného týždňa a môžeme potvrdiť, že chuť predčila naše očakávania.
Pokiaľ ste už niekedy navštívili Portugalsko, viete o čom hovoríme. A ak nie, určite sa zastavte u nás a presvedčte sa sami.